BLIKSEM Fabriek

De BLIKSEM Fabriek werkt samen met musea, merken, organisaties en instellingen met als doel het maken van originele, uitdagende en hedendaagse uitingen om te communiceren met kinderen en gezinnen. Die uitingen kunnen variëren van print tot animatie en alles daartussenin.

In opdracht van de KNLTB en in samenwerking met het marketing bureau The Crowd Goes Wild hebben we een Tenniskids magazine gemaakt.

Kinderen die in het voorjaar van 2019 deelnemen aan de rode en de oranje competitie bij hun tennisclub krijgen gratis dit magazine. Met daarin een interview met Robin Haase, spelletjes, een quiz, een kleurplaat en nog veel meer. De Tenniskids krijgen bovendien elk competitieweekend Hero Cards, stickerplaatjes van tennishelden die ze in het magazine kunnen plakken. Het ontwerp is van Tot en Met Ontwerpen.

In samenwerking met Opperclaes en illustrator Jacco Bunt hebben we in 2018 twee Kijkwijzers voor kinderen gemaakt waarmee ze de expositie Actie <-> Reactie (100 jaar Kinetische Kunst, van 22 sep 2018 t/m 20 jan 2019) in de Rotterdamse Kunsthal kunnen beleven en ontdekken.

De Kijkwijzers zijn gratis verkrijgbaar, er is er een voor kinderen van 5 tot 10 jaar en een voor kinderen vanaf 10 jaar. We hebben beide versies gebundeld in een fraai boekje. Ook zitten er twee mobiles in, gemaakt door Jacco Bunt. De mobiles kunnen door de kinderen worden uitgeknipt en gemaakt in het Kunstlab in de Kunsthal.

De illustraties zijn van Studio Vonq, het ontwerp van Tot en Met Ontwerpen en het thema: SCIENCEFICTION! En hoe cool is dat? Voor de tentoonstelling Science Fiction: A Journey into the Unkown (16 maart t/m 30 juni 2019) in de Rotterdamse Kunsthal hebben we samen twee boekjes gemaakt die gratis verkrijgbaar zijn bij de expo.

Een Kijk&Doe Tocht voor kinderen van 5 tot 10 jaar, en een Kijkwijzer voor kinderen vanaf 10 jaar. Vol vragen en opdrachten die een bezoek aan de tentoonstelling ook voor kinderen een feestje maakt. Een tocht die de jongste bezoekers naar onbekende werelden, raketten, ruimteschepen, en buitenaardse wezens brengt. En op die manier de kinderen laat zien hoe de geschiedenis van ons idee over de toekomst uitziet.

In de boekjes zitten ansichtkaarten. Die kunnen bezoekers in de Kunsthal op de post doen, om ze in 2030 weer op te halen. Kunnen ze zien wat hun boodschap uit het verleden aan hun toekomstige ik luidt.

Elk kunstwerk vertelt een verhaal. Maar welk verhaal? Dat kunnen kinderen zelf bepalen in de Kunsthal tijdens SEE YOU LATER, ILLUSTRATOR! Een evenement dat we met regelmaat op de vrijdagmiddag organiseren in en met de Kunsthal.

Een dichter begint met een verhaal en een illustrator gaat dit meteen tekenen. Iedereen kijkt live mee op een groot scherm wat ze maakt. Terwijl de dichter vertelt en de illustrator tekent, mag je in de zaal ondertussen van alles verzinnen voor in het verhaal. De leukste, gekste, mooiste, vreemdste of griezeligste dingen. De kinderen mogen hardop roepen, of zelf tekenen: ze krijgen een speciaal tekenblok waarop ze kunnen schetsen. Zo ontstaat er een verhaal waar de kinderen zelf aan mee hebben gewerkt – en een kunstwerk dat er zonder hun fantasie heel anders uit had gezien.

 

Voor de zes edities van ‘Live op Zondag’, georganiseerd door de Kunsthal (van 7 juli tot en met 11 augustus 2019) hebben we een speurtocht gemaakt voor de kinderen die het zomerfestival bezoeken. Met de schatkaart maken ze kennis met het bijzondere gebouw van de Kunsthal en onderzoeken ze spelenderwijs de lopende tentoonstellingen. Ze moeten vragen beantwoorden, opdrachten doen en echt hun speurneus gebruiken. Als ze na afloop de juiste route hebben gelopen en de goede antwoorden hebben verzameld, krijgen ze een heuse schat. De illustraties zijn van Daan Timmer.

Vanuit het auditorium in de Kunsthal, via de live-stream op Facebook, zó naar de woonkamers van de kinderen. Dat is het idee, en wat werkt het goed! Tijdens de online versie van See You Later, Illustrator! laten kinderen, met een beetje hulp van hun ouders, in de comments hun ideeën achter en door een magische telefoonverbinding komen die fantasieën bij woordkunstenaar Wessel Klootwijk terecht. Zodat illustrator Yara Ruby weer kan tekenen.

De allereerste editie van BLIKSEM live! Op het eigen Insta tv kanaal van BLIKSEM tekent Yara Ruby een reis in de oceaan, samen met kinderen die vantevoren hun fantasie hebben gedeeld. De video is opgenomen in het atelier van Yara.